ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2011. március 4., péntek

Tervezés=szolgálat?






Az általam is szívesen látogatott oldalon találtam rá erre a házra:
http://koos.hu/2011/03/04/tervbemutato-fenyvesi-peter-haza/
Nézegettem, alaprajzot elemeztem, kialakult a fejemben egy kép.Majd elolvastam az építész leírását, és beindultam. Mármint félretéve más munkáimat írásba kezdtem. hozzászólásként is elküldtem, de itt is megosztom élményeimet, most csak költségszempontból.

"Sokéves tapasztalattal rendelkező építész és kivitelező feleségként írom e sorokat. Kivitelezőként sok megrendelői álom, és sok építészterv megfordul a kezünk között. Gyakorta tapasztaljuk , hogy az álmok, és lehetőségek a kivitelezői ajánlatkor kerülnek szembesítésre először. Persze könnyen elintéződik a dolog, a kivitelező drága, majd megépíti más olcsóbban. Tisztában vagyok vele, hogy lesznek a kiadott ajánlatok között alacsonyabb, az építtető számára barátságos összegek is, de meggyőződésem, hogy ugyanannál az épületnél megfelelő felkészültséggel rendelkező kivitelezők között nagyságrendi eltérés nem fordulhat elő. Ha ilyen van, komoly pályáztatásnál a szélső értéken adott ajánlatok ki is szokták szelektálni. Nézzük a jelen épületet ebből a szempontból. Az ismertetés első soraiból kiderül, hogy az Építtetőnek kb. 20 millió forintja van az építkezésre. Nem derül ki ebből, hogy ebbe bele kell férnie a pl. konyhabútornak, vagy a használati engedélyhez nélkülözhetetlen közműszolgáltatói díjaknak is, vagy csak az építés közvetlen költségeire szóló keret ez az összeg. Vegyük úgy, hogy 20 millióból kell felépíteni a nettó130m2-es épületet berendezés, és engedélyek nélkül. Egyszerű matematikai művelettel elvégezhetjük a számolást: (20.000.000/130*0,8a nettósítás miatt)=123.077 Ft/m2 ár jön ki az építkezés költségeire. Kérem az Olvasót üsse be a Google-ba a két kulcsszót: „Építkezés olcsón” , és nézze meg, hogy mit talál. Én nem találtam ilyen árban semmit sem. De ami árban közelít ehhez, az sem kívül belül szigetelt alapról, 20 cm-es homlokzati hőszigetelésről, 1m-es ereszkinyúlásról, stb. szól, hanem egyszerű tömegű, egyszerű tetőidomú, jó esetben átlagos színvonalon megépített épületről .
Egy szó mint száz, ha csak ebből a szempontból nézem az épületet, sajnos elkeseredek, mert lehet, hogy minden eddigi tollvonás hiábavaló volt. Semmi gondom azzal, hogy külsőleg, és szerkezetileg is impozáns épületeket építsünk. De nem szabad elfelejteni, hogy az építész szolgáltatást nyújt.. Ki kell, hogy szolgálja azokat az igényeket ( a pénzügyi igényeket is beleértve), amik elé kerülnek, és szakmai tudásával ezekből a lehető legtöbbet kihozni úgy, hogy a megrendelő elégedett legyen a végeredménnyel. Az elégedettség csak a Megrendelő, az Építész, és a Kivitelező közös munkájának eredményeként fog létrejönni. Ehhez kívánok ennél a háznál is sok sikert!"

Várom a véleményeket, mik a tapasztalatok,  mennyibe került az építkezés az építész becsléséhez képest?