ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2011. november 23., szerda

Online piac kézműveseknek

ONLINE piac
"Nemsokára, pár napon belül nyílik egy új online piactér, a handagora.com helyen. Persze van már fészbúk oldalunk régóta, ezt kellene most lájkolni és ott egy hozzászólást hagyni, valamint megosztani. Figyelem, ide nem fontos írni semmit, az ott hozzászólók között fogok sorsolni, úgy egyszerűbb követni. Az odal: 
http://www.facebook.com/pages/Handagora/246530938690266   (new online marketplace! coming soon! to participate in the game: like this page and leave comment)

Na és persze pár szót az új helyről: lehet árulni használt és megunt szerszámokat, eszközöket, újságokat, könyveket. Lehet árulni leírásokat, kiegészítőket, foltvarró és ékszeres kellékeket. Lehet árulni kézműves termékeket, természetesen saját készítésűeket, de akár ismerősét, barátét is. 
A feltöltés elképesztően egyszerű és gördülékeny, lesznek fórumok és blogolási lehetőség, a termékekhez hozzá lehet majd szólni és a bemutatkozásban meg lehet adni a blogoldal és a fészbúk elérhetőséget.
Az oldal támogatja a paypal fizetési módot, a forint az alapértelmezett fizetési eszköz, de a külföldi látogatóknak lehetőségük lesz átváltani és megtekinteni dollárban és euróban a termékek árait és a fizetendő összegeket. Ennek függvényében ki lehet választani a szállítási összegeket itthonra, Európába és egyéb helyekre.
Remélem fogjátok szeretni :)"
Ezt írta Dióhéj a blogján. Érdeklődéssel várjuk.

2011. november 22., kedd

Kacsasült

Jól elkéstem az ígért képpel, de azért megmutatom:
A kacsavágásnál csak a sütéstől féltem jobban. Többször próbálkoztam már vele, de ritkán lett számomra is megfelelő az eredmény. Most nem kísérleteztünk különleges receptekkel, csak egyszerűen megsütöttem, és az eredmény csodás lett:  a húsa omlós volt és  puha. Még a mellét is meg tudtam enni, pedig nem szeretem a száraz húsokat. Úgy látszik a frissen vágott húsnak nincsen párja.
Még jutott a mélyhűtőbe is belőle, úgyhogy szívesen veszem, ha írtok  recepteket . Képet küldök róla legközelebb is.


2011. november 7., hétfő

Kacsavágás

A hétvégén olyat csináltunk, amit eddig még sosem. A dolog úgy kezdődött, hogy szeretjük a kacsahúst, a férjem különösen. Mivel a családban van már máshol is, jött a bedobó újság, meg az ötlet, hogy mi lenne, ha vennénk kacsát. A fiúk készítettek raklapból egy kis ólat, a család értőbb tagjaitól begyűjtöttük a szükséges információt, és megvettük a már felnevelt kacsákat szeptember elején. Azóta kukoricával etettük, és az ólban tartottuk őket, mert a nagynéni azt írta, hogy "ilyenkor már nincs fitnesz, csak hízókúra". A tollaik szépen kinőttek, a csőrük besárgult, az idő pedig hidegszik, úgyhogy hétvégén nekiálltunk a levágásnak. Először csak kettővel próbálkoztunk, bemelegítésnek úgy gondoltuk ez is elég, jövő héten jön a folytatás.
Pénteken próbáltam rákészülni a dologra, de az interneten csak Maimoni bejegyzését találtam egy koca kacsavágó számára használhatónak. Így hát úgy döntöttem elő az önbizalom, meg az eddigi információk és hajrá!
Volt, amitől féltem (pl. a tokosság= mennyire jönnek ki a tolltokok), de összességében nagyon jól mentek a dolgok.
Pont a hiányos keresési találatok miatt  igyekeztem részletes dokumentációt csinálni. Ha valaki jobb megoldásokat tud, írjon nyugodtan, szívesen tanulok.
a kacsa kivéreztetés alatt, az első lépést gyengébb idegzetűek kedvéért kihagytam.

leforrázás után a tollakat kihúzkodtam

a konyhában a még bent maradt tolltokokat is kitépkedtem

levágtam a lábát

így lejön a külső bőrréteg a forrázás után

egy kis manikűr

az ágyékánál bemetszettem, így már majdnem odaférni a belsőségekhez. A lába nem nőtt ki, csak még nem volt tökéletes a sorrend.

a hasa aljánál is bevágtam vízszintesen, itt már látszik a testháj

a háj alatt már látszanak a belei

a zsírzóját óvatosan körbevágom, hogy a bele ne sérüljön a kloákánál. A belsőségeket kilazítom a helyéről

a nyakát levágom, így most már a nyelőcső is kiszabadítható
kiemelem a belsőségeket



a májat, zuzát, szívet, tüdőt megtartom, a többi megy a szemétbe. a májról levágom az epét

felvágom a zúzát

kifordítom a zúzát, és kidobom a benne lévő anyagot

lehúzom a zúza belső sárgás hártyáját

a combok, és szárnyak levágása után felmetszem a hasát

a szegycsont mellett végigvágom a mellét, és lefejtem a bordákról a húst

a melle húsa vastag zsírréteggel

a levesbe való

a sütni való egy kacsából
Ha ezt túléltétek, holnap megmutatom  a végeredményt!

2011. november 2., szerda

Színek, ősz , elmúlás

Már hetek óta gyönyörű képekkel halmozzátok el a blogjaitokat az ősz jegyében.
Most én is küldök nektek egy képet. Kertemben járva összegyűjtöttem a leveleket, hogy a lakásban is élvezhessem a színüket, a szagukat. Egy koszorú lett belőle.