ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2015. március 19., csütörtök

MARADNI a válasz az előző kérdésre?



Hajrá! Se nem kisebb, se nem nagyobb feladatot vállaltál, mint az új lakás/ház keresésével.  Ez más lesz.  Egy ismerős környezetben alkothatsz, nem kell kitalálnod, hisz jól ismered az itteni kínjaidat. Már csak a megoldásra van szükség.  Induljunk el, és keressük meg, elkísérlek az úton! 



  • Fogalmazzuk meg azokat a dolgokat, amiket nem szeretünk a lakásban. Ezzel kezdjünk, ez mindig könnyebb.   
               Mi az, ami nem szolgálja a kényelmünket?
               Mi az, ami útban van?               Hol kicsi, esetleg hol túl nagy?
               Hol kerülgetjük egymást?
               Mitől éreznéd magad jól a lakásban/házban? 
               Hol vannak hosszú útvonalak egy egy munkafolyamatnál?
               Mit nem érsz el?
               stb.  








  • Ne feledkezzünk meg a jó dolgokról sem.  Mi az, amin nem változtatnál? Mi a kényelmes?
  • Kell-e alaprajzi változtatás, vagy elég lenne csak felcserélni a funkciókat?
  •  Ha teherhordó falat (a vastag fal biztosan az) tennénk arrébb, vágnánk bele nyílást, ha a homlokzaton (külső kép) változtanánk biztosan kell rá építési engedély, tehát szükség lesz egy építészre.  Praktikus olyan szakembert választani, akinek van jártassága a kivitelezésben is. Egy hatóságokhoz benyújtott építési engedély ugyanis leginkább arra szolgál, hogy a hivatal el tudja dönteni, hogy nem ütközik-e az elképzelés az előírásokkal.

  • Ha kell is, az engedélyezési tervben a részletek még kidolgozásra várnak, és mind tudjuk az ördög, vagyis a bosszúságok ott laknak.  Rajzoljunk, kockáspapírozzunk, vágjunk, és tologassunk, gyűjtsünk képeket, olvassunk blogokat, honlapokat, kérdezzük meg azt a barátnőnket, akinek tetszik a lakása, kérjünk szakszerű segítséget. Hogy kitől? Akár a Mesterünk-től  is! Írj nekem!
  •  

2015. március 2., hétfő

Menni, vagy maradni?




 Változnak az életkörülményeink, és nem igazodik hozzá az életterünk? Egy idő után szűk lesz a lakás, lehetőség adódik egy nagyobb felújításra, de lehet, hogy itt a lehetőség váltani. Ilyen problémákkal mindannyian találkozhatunk. Mi a jó döntés? Ezt csak te tudod, de talán tudok segíteni pár gondolattal:

Vedd sorra, hogy mit szeretsz, és mit nem a mostani lakásodban,/házadban! Jó hosszú legyen a lista, én csak a kezdő lökést adom meg hozzá:


+
-
érzelmi oldal
pl. itt nőttem fel, én ültettem be a kertet

pl. itt halt meg a nagymamám
racionális oldal
pl. jó az elrendezése, közel van az iskolához

pl. hideg a WC, zajos az utca



Az érzelmi oldal megváltoztatása/elfogadása egy pszichológus dolga, erre itt nem vállalkozunk. Ha ez olyan erős, ami a döntést befolyásolja, akkor nem is kell tovább olvasnod, vágj bele!

Ha el tudod képzelni azt is, hogy maradsz, vagy azt is, hogy mész, akkor haladjunk tovább!

Nézzük a racionális oldalt, és annak is a negatív részét, merthogy a másik oldallal semmi dolgunk, a  jót nem szeretnénk megváltoztatni!


-
változtatható?

racionális oldal
pl. hideg a WC


igen
beszerelünk vmilyen fűtést

zajos az utca

nem


Ezek után, már csak összesíteni kell.

MARADNI:

Ha a negatívumok változtathatóak, a jelenlegi helyünkön, és ezzel meg fog felelni az igényeinknek az új élettér, akkor annak kivitelezésére lehet árajánlatot kérni.

Fontos tudni, hogy olyan megoldások, amik tartószerkezetet (vastag falak, alap) érintenek, építési engedély-kötelesek, tehát a költségekbe bele kell számítani a tervezés, és eljárás díját, ill. az időbeli tervezésbe ennek idejét, ami kis változtatásnál is több hónap (kb.4-5).
Ha te becsülted meg a költségeket, akkor szorozd meg hárommal, ha olyan, aki már kivitelezett, akkor kettővel, és, ha olyan, aki fix átalányáron vállalja a leírt műszaki tartalmat, akkor számolj azzal az árral.

Nézd meg, mennyi a mostani lakásod/házad piaci értéke?
Ne feledd, ez nem egyenlő azzal, amennyiért el szeretnéd adni. Érdemes körülnézni ingatlanos oldalon, vagy becsüs véleményét kikérni.

DÖNTÉS: Érdemes-e rákölteni a felújítás összegét? Érvényesíteni lehet-e ezt az árban egy esetleges eladásnál?

MENNI:

Ha többségben vannak a nem változtatható dolgok, akkor kezdd el nézegetni az ingatlan-hirdetéseket!

Ha a negatívumok nem változtathatók, érdemes jobbat keresni. Tudni kell azonban, hogy tökéleteset szinte biztos, hogy nem fogunk találni, tehát itt is számítani kell kisebb nagyobb felújításra, átalakításra.

DÖNTÉS: Az új lakás/ház többletköltsége+a felújítás+átírási költségek  arányban vannak-e az életminőség javulásával, és a lehetőségeinkkel?
 

  A végső döntés a tiéd, ez csak egy kis segítség volt, hogy mederbe tartsuk az érzéseket, és gondolatokat.  

Legközelebb arról írok, hogy mi az a sorrend, amit célszerű betartani a felújításkor