ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2011. június 6., hétfő

Circo Soluna Sárszentmihály

Tegnap, és ma este 6 órakor mutatványos előadás volt, lesz, ha az időjárás engedi a búcsútéren. A képen megjelölt helyen.

Nagyobb térképre váltás
Tegnap sajnos elverte az előadást az eső, így csak az első 20 percről tudok beszámolni. Nem mindennapi társaság. Ez az, amit látni kell, elmesélni nehéz. El tudod-e képzelni, hogy elindulsz Európába az ismeretlenbe pár szekérrel, ahol télen nyáron laksz, a gyerekeiddel, jó pár állattal, a mutatványos holmijaiddal, és vállalod, hogy új nyelveket tanulsz meg,  adományokból élsz, vállalod a missziót. Missziót, mert minden előadás kerettörténete a környezetttudatos élet szükségessségéről szól. És ez ma misszió. Nekem nem menne, az biztos.
Az előadásnak nincs belépője, mindenkit szívesen látnak, adományként elfogadnak pénzt, de ételt, vagy bármi mást is.
Ezt találtam róluk:
A Circo Soluna egy 20 éves múltra visszatekintő vándorcirkusz. Tagjai egy német származású család, 2 szülő és három gyerek. Valahol Európában utaznak echós szekereikkel faluról-falura, hogy vidámságot, életörömöt és szeretetet vigyenek a legkisebb településekre is, hogy felidézzenek egy rég elfelejtett érzést, amit emberiességnek hívnak.
atom: Circo Soluna (7)
atom: Circo Soluna (6)atom: Circo Soluna (1)
A Circo Soluna tagjai: Stefan: apuka, Petra: anyuka, Santo: 16 éves nagyfiú, Nis: 10 éves kislány, Fjosok: 7 éves kisfiú. Tehát a legkisebb szőke gyermek a tévhitekkel ellentétben nem lány hanem fiú. A családnak még 3 gyereke van: Anna, Savitrij és Tilly. Ők már nem élnek velük, de amikor csak tehetik "hazalátogatnak". A film végén felbukkan Tilly is a legidősebb fiú, ő most 20 éves, akiről kiderül, hogy patkolókovács. A szakértő szemek azt is felfedezni vélik, hogy nem is akármilyen! 
A Circo Soluna 10 évet élt és vándorolt Olaszországban. Innen az olasz nyelv, amit a család minden tagja kiválóan beszél. Itt is készült róluk egy izgalmas dokumentumfilm, amit Giarolo Pierpaolo rendezett.
Sokszor felmerül a kérdés, hogy miért pont Magyarországot választották. Erre a válasz többnyire az, hogy csak! De az igazsághoz hozzátartozik, hogy spanyol, francia, horvát és szlovén területen való rövid próbálkozás után gyorsan kiderült, hogy az ottani hatóságok, kevésbé nézik jó szemmel a vándortársulatokat. Folyamatosan zargatják és Európai Uniós szabályokkal összhangban furcsa szabályozásokkal ellehetetlenítik létezésüket. Pl. nem rakhatnak tüzet, nem adnak nekik területfoglalási engedélyt stb. Furcsának tűnhet, de Magyarországon ez nem így van. Itt az emberek a kezdeti bizalmatlanság után gyorsan fölengednek és többnyire szívesen látják őket a falvakban. 
Hogy éppen merre járnak, azt nem tudni, ahogy azt sem, mikor bukkannak fel valamely környékbeli településen, hogy előadásaikkal megmelengessék a helybéliek szívét. Hogy meddig maradnak még az országban rejtély, egy azonban biztosan állítható, sokat veszít az, aki legalább egyszer nem látogatja meg valamely előadásukat Európa valamely elhagyatott szegletében, mert úgy beszélnek az életről, ahogyan régen.

1 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon jók!Ma este láttam őket!Most Küngösön vannak!

    VálaszTörlés