ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2012. október 15., hétfő

A skót asszony szombat délelőttje


Az úgy kezdődött, hogy múlt hétfőn megvettem a szokásos 4 liter házi tejet. Majd valahogy szombaton is volt belőle 2 liter. Mit tesz a skótvérű asszony, mivel macskája nincs, és kiborítani luxus, elkezd receptet keresni a neten.

Sajtkészítés házilag:
2 liter tej felforralva,
bele apróra vágott fokhagyma, mediterrán fűszerkeverék, aszalt paradicsomdarabok,
kevés só,
egy-két evőkanál ecet, hogy összekapja a tejet. Nekem nem kellett bele túl sok, mert amúgy is az összemenés határán volt.
Leszűrtem, és egy kis függönydarabban fellógattam. Nem nyomkodtam, csak formára csavartam. Egy óra alatt kicsöpögött, megkeményedett, és finom sajt lett belőle.

Az ízesítés az alapanyagokon, és a kreativításon múlik.


Igen ám, de nem tudtam elvarrni a szálakat a maradékok területén, mert a 2 liter tejből lett ez a kis gummanc sajt (kb 10cm), és maradt majd 1,5 liter íróm. Újabb keresgélés.

Az eredmény ír szódás kenyér: 
fél kiló liszt (az enyémben volt vegyesen sima, és graham liszt kb 5:3 arányban, csak úgy szemre),
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
4 dl író (nálam finom fűszeres volt a sajtbavalóktól), én mégy egy kis ecetet raktam hozzá, mert állítólag a sav tud a szódabikarbónával összedolgozni.(bár őszintén ezt csekély kémiatudásommal nem értem)
1,5 teáskanál só
1 evőkanál (nálam 1 löttyintés) olaj
+ extraként nálam még lenmag is volt benne 
A keverőgép dagasztófejével összekevertem. Nem baj ha ragadós, mert kizsírozott-kilisztezett  formában sütöttem.
Mivel a kenyeret nem kellett keleszteni, így megsült egy adag a hurkasütés előtt , majd egy adag tökéletesített változat utána, felhasználva a már bekapcsolt sütő melegét. Az eredmény szerintem magáért beszél.




3 megjegyzés: