ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2012. április 21., szombat

Hogy jön össze a baromfitartás és a Facebook?

Budapesten gyerekeskedtem, és a fehérvári nagymamánál is csak hírből ismertük, hogy régen voltak tyúkjaik is. Ezek után nagy tapasztalatokkal belevágtunk a baromfitartásba.
Tavaly ősszel 6 kacsa vendégeskedett nálunk pár hétig az udvaron, majd a sütőben. Idén férjem ötletére tyúktartásba kezdtünk.
A tyúkjainkat a megbeszéltnél 1 héttel hamarabb április elsején! hozták, így még nem volt kész a tyúkól. 1 hétig egy raklapokból összeállított ketrecben voltak éjjel nappal, miközben sürgősen olyan állapotba kellett hozni a készülő ólat, hogy átköltözhessenek. Még van rajta alakítandó, de egy hét után birtokba vehették a vadiúj tyúkudvart kész trágyadombbal.
Nem tudom, hogy a hozataluk időpontja miatt ilyen bolondok, vagy csak idő kell, míg a ketreces előéletük után visszavadítjuk őket, de két napig reggel is ki kellett őket zavarni, mert nem mentek le a létrán. Ez azután megoldódott, de este még mindig egyenként kell betenni a 20 tyúkot, mert egymás hegyén hátán kuporognak a tyúkudvar sarkában, és alig van pár, aki szépen elvonul az ólba sötétedéskor. Csak nekem vannak ilyen bolond tyúkjaim, vagy tud valaki rá ötletet, hogy hogy tanítsam meg őket nyugovóra térni?
Elvileg már tojtak idehozataluk előtt is, de szerintem csak most kezdenek még belejönni. (Legalábbis remélem).
Magamról sem gondoltam volna, hogy ennyire élvezem. Már ösvény van taposva a füvön, mert az az első, hogy ha hazaérek megyek megnézni mi a helyzet velük, van-e tojás? El is neveztem a tyúkudvaromat Country Facebooknak, mert itt mindig történik valami.

A húsvéti tojások még nem hazaiak, de illettek ide, és meg is akartam mutatni, hogy milyen szép színük lett kurkumával, céklás hagymás festéssel.








7 megjegyzés:

  1. De helyesek! És micsoda szuper helyük van! Megkérdezem nagymamámat, hogy mit lehet velük tenni....

    A tojások gyönyörű színűek lettek!:)

    VálaszTörlés
  2. Hasonló háttérrel, az internetről tanultunk tyúkot tartani. Mi két évig tartott a projekt, de tavaly sajnos jött a rókacsalád és a 20 tyúkból maradt öt. Aztán vidéki munka miatt le kellet vágni őket. Mindenfélével kísérleteztünk a két év alatt, mi is vettünk ilyen ketreces, vágott csőrű, amúgy nagyiparilag letojtnak számító állatokat. Szegények, ezek nem tudják mi a rendes élet, hozzá kell szokniuk. Egy hónapig be kellett őket rakni a ketrecbe, de aztán megtanulták. Meg a kapirgálást is, mert előtte azt sem tudtak.
    Az iparilag tojatott tyúkok napirendjét megzavarják fűtéssel és világítással - sötétítéssel, szóval nekik nem természetes a nappal és éjszaka, a nyár és a tél. Úgy tudom, hogy napi két tojás tojására dresszírozták őket.
    Ilyen szempontból kiöregedettnek számítanak, mert ezt a hozamot már nem tudják produkálni, szóval, ha 20 tyúk napi 10-12 tojást tojik majd, az szép eredménynek számít. A tetvesség előbb utóbb felüti a fejét, azzal vigyázni kell..... Na jó, ha kíváncsi vagy valamire, kérdezz bátran:)

    VálaszTörlés
  3. Férjem nagymamája azt mondta, hogy reggel szórj ki egy kis magot a ház elé és azzal csalogasd ki őket, este pedig szórj be a házba egy kis magot, amikor már kezd szürkülni és kezdenek tökörülni....és pakold őket ki be...sjanos egy darabig muszáj lesz. Aztán megtanulják. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam a maggal, tyúkhúrt is tettem a létrájukra, a kinti ennivalójukat betettem, de eddig még csak a butábbik énjüket mutatták. Így még egy darabig marad a pakolgatás.

      Törlés
  4. Mi is kacérkodunk a tyúktartással - csak hát nyáron mikor sokszor nem vagyunk itthon, mi lenne velük? De kíváncsian várom a tapasztalatidat, légyszíves pszd meg később is mit tanultál a tyúkoktól, tyúkokról. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó buli, de figyelni kell rájuk. A sógoroméknak tegnap gyilkolászta le valami az összes tyúkját, mert elfelejtette őket bezárni.

      Törlés