A hétvégén olyat csináltunk, amit eddig még sosem. A dolog úgy kezdődött, hogy szeretjük a kacsahúst, a férjem különösen. Mivel a családban van már máshol is, jött a bedobó újság, meg az ötlet, hogy mi lenne, ha vennénk kacsát. A fiúk készítettek raklapból egy kis ólat, a család értőbb tagjaitól begyűjtöttük a szükséges információt, és megvettük a már felnevelt kacsákat szeptember elején. Azóta kukoricával etettük, és az ólban tartottuk őket, mert a nagynéni azt írta, hogy "ilyenkor már nincs fitnesz, csak hízókúra". A tollaik szépen kinőttek, a csőrük besárgult, az idő pedig hidegszik, úgyhogy hétvégén nekiálltunk a levágásnak. Először csak kettővel próbálkoztunk, bemelegítésnek úgy gondoltuk ez is elég, jövő héten jön a folytatás.
Pénteken próbáltam rákészülni a dologra, de az interneten csak
Maimoni bejegyzését találtam egy koca kacsavágó számára használhatónak. Így hát úgy döntöttem elő az önbizalom, meg az eddigi információk és hajrá!
Volt, amitől féltem (pl. a tokosság= mennyire jönnek ki a tolltokok), de összességében nagyon jól mentek a dolgok.
Pont a hiányos keresési találatok miatt igyekeztem részletes dokumentációt csinálni. Ha valaki jobb megoldásokat tud, írjon nyugodtan, szívesen tanulok.
|
a kacsa kivéreztetés alatt, az első lépést gyengébb idegzetűek kedvéért kihagytam. |
|
leforrázás után a tollakat kihúzkodtam |
|
a konyhában a még bent maradt tolltokokat is kitépkedtem |
|
levágtam a lábát |
|
így lejön a külső bőrréteg a forrázás után |
|
egy kis manikűr |
|
az ágyékánál bemetszettem, így már majdnem odaférni a belsőségekhez. A lába nem nőtt ki, csak még nem volt tökéletes a sorrend. |
|
a hasa aljánál is bevágtam vízszintesen, itt már látszik a testháj |
|
a háj alatt már látszanak a belei |
|
a zsírzóját óvatosan körbevágom, hogy a bele ne sérüljön a kloákánál. A belsőségeket kilazítom a helyéről |
|
a nyakát levágom, így most már a nyelőcső is kiszabadítható |
|
kiemelem a belsőségeket |
|
a májat, zuzát, szívet, tüdőt megtartom, a többi megy a szemétbe. a májról levágom az epét |
|
felvágom a zúzát |
|
kifordítom a zúzát, és kidobom a benne lévő anyagot |
|
lehúzom a zúza belső sárgás hártyáját
|
|
a combok, és szárnyak levágása után felmetszem a hasát |
|
a szegycsont mellett végigvágom a mellét, és lefejtem a bordákról a húst |
|
a melle húsa vastag zsírréteggel |
|
a levesbe való |
|
a sütni való egy kacsából |
Ha ezt túléltétek, holnap megmutatom a végeredményt!
O.K. látom megy ez neked! De ki vágta le?
VálaszTörlésNekünk két évig voltak tyúkjaink, főleg a tojás miatt, de néha elkerülhetetlenné vált egy-egy tyúkocska levágása. Ezt nálunk egy ismerős csinálta, nem is néztem. Első alkalommal rögtön öt tyúkkal kezdtük....soha többé! És utána meg sem bírtam enni, mert a tollazás szaga ott maradt az orromban:-)
Ilyen az, amikor a városi népek belefognak a vidéki életbe.
Azért a végeredményre még kíváncsi vagyok:-)
Péter volt a hóhér, bár fájt a szíve, mert ő etette őket.
VálaszTörlésNagyon szép zsíros kacsa. Mi is vágunk és hízlalunk Apósomékkal közösen minden évben. Most is vannak kacsák és libák is. Egész nyáron szabadon mehetnek, de télre már nem engedjük mi sem futkározni őket. Így február körülre szépen meghíznak.A lépések ugyanezek (mi , mint a tyúkot meg is szoktuk perzselni). A tokokat egy kiszuperált és csak erre a célra használt szemöldökcsipesszel szoktam kiszedegetni. Szép kis türelem játék. Elárulom, a liba még rosszabb! :) Ügyes vagy! Biztosan nagyon finom lesz!!!
VálaszTörlésSzia. Levágni ki szokta a kacsákat? Az idén én is tervezem a tartásukat de nem egyszerü. Üdv:Kriszta.
TörlésIdőnként én is kacérkodom a gondolattal, hogy szárnyasokat tartsak, de a lakótelepen nevelkedett énem még nem tudott megbarátkozni a vágás gondolatával. pedig a kacsát mi is NAGYON szeretjük.
VálaszTörlés