ház

ház
*** Jó dolog a kis homokból várat építeni, a téglából templomot az Istennek, otthont az embereknek. Jó dolog a földet feltörni, és tarka virágot, hatalmas fákat ültetni csak úgy, hogy legyenek, hogy létükkel tanúskodjanak az élet, a kibontakozás, a folyamatosan mozgásban lévő Isten irántunk való végtelen szeretetéről. Megéri? Építed, szépíted a világot, és észre se veszed: magadat építed, bontakoztatod ki, minden egyes kapavágás nemcsak a földet teszi lakhatóbbá, hanem magadat is. (Böjte Csaba) ***

2012. január 20., péntek

Önmegvalósítás? Elhívás?

Kiss Ulrich blogján találtam a következő írást. Ti tudjátok biztosan, hogy mi az elhívásotok? Én mindig újra és újra elgondolkozok róla.


Abban az időben ott állt (Keresztelő) János két tanítványával, és mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: Nézzétek, az Isten Báránya! Két tanítványa hallotta, hogy (János) ezt mondta, és követni kezdte Jézust. Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: Mit kívántok? Azok azt felelték: Rabbi – ami annyit jelent, hogy Mester –, hol laksz? Jöjjetek, nézzétek meg! – mondta nekik. Elmentek tehát vele, megnézték, hogy hol lakik, és aznap nála maradtak. Ez a tizedik óra körül volt. A kettő közül, akik hallották ezt Jánostól és követték (Jézust) az egyik András volt, Simon Péter testvére. Ő először Simonnal találkozott, és szólt neki: Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet, és elvitte Jézushoz. Jézus rátekintett, és így szólt hozzá: Te Simon vagy, János fia, de Kéfásnak, azaz Péternek fognak hívni. Jn 1,35-42
 Mit kívántok? - S te mit válaszolnál neki? Olyan ez, mint a tündér ajánlata, három kívánságod lehet… Itt csak egy, bár válaszolhatunk úgy is, mint a kisgyerek, aki megírja a Jézuskának/Mikulásnak/Télapónak mit szeretne. A modern demokráciákban a választási ígéretek is hasonlók. Sokat kérünk, bízva abban, hogy valami csak megvalósul. Itt azonban érezzük, csak egy válasz lehetséges, csak egy válasz értelmes: Hadd legyünk tanítványaid, követőid.
A megboldogult Ödön Atya mély és erős vágyakról beszélt. Szerinte ezeket Isten adja, a Lélek sugallja.A modern ember első kérdése nem az lenne: Hol laksz? A válasz mégis: Jöjjetek, nézzétek meg! Félünk a valós közelségtől, miközben második énünk a hálón, kitárulkozik, igaz, sokszor egy virtuális én maszkja mögé bújva. Jézus követői azonban nem maguk választják új énjüket, hanem ajándékba kapják: “Péternek fognak hívni”. Ez program, feladat  és küldetés. Önmegvalósításra törekvő kortársaink ettől berzenkednek: Nekem ne mondja meg senki…  Ha tudatában lennének eddigi, “öröklött” és kialakult énjük mennyire kölcsönzött, és a “szabadon” választott, virtuális maszk még inkább, talán feladnák ellenkezésüket. A hivatásként kapott azonossághoz azonban fel kell nőnünk. Növekednünk kell. Mindez szinte rejtve, csendben történik. Annick de Souzenelle, francia pszichoterapeuta  fenséges szépségű mondata kívánkozik ide: Egy fa, amely kidől, nagyobb zajt csap, mint egy egész erdő, mely növekszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése